3/10 Hotell Organisation

Yrkesroller på ett hotell i Nyköping
VD- Ansvarar för att alla ska sköta sina uppgifter på hotellet, och att arbetsuppgifterna genomförs.
Marknadsföring- Ansvarar för att få in mer gäster till hotellet och marknadsför dess erbjudanden till omvärlden.
Administratör- Ansvara för all form av administrativt arbete. Tar även lite hand om Ekonomin på hotellet.
Receptionschef- Tar hand om all schemaläggning i receptionen, är arbetsledare i receptionen, tar hand om nyrekrytering av personal till reception och introduktion av nyanställda.
Receptionist- Tar hand om all in och utcheckning på ett hotell, hjälper gäster vid behov av taxibeställningar ombokning av biljetter med mera, tar även hand om telefonväxeln, försäljning av kioskvaror och har ständig kontakt med husfrun för att veta när alla rum är klara för bokning.
Bokningschef- Tar hand om alla bokningar till hotellet över telefon och privat och kontrollerar alla ut- och inpasserade gäster.
Nattportier- Går låsrunda, hjälper gästerna vid olika behov på kvällen/ natten t.ex. att boka taxi, tåg, flyg med mera.
Kökschef- Ansvarar för allt som händer i köket. Och planering av matlagningen till olika bufféer.
Restaurangchef- Ansvarar för att allt ska fungera kring köket, restaurangen, baren, festvåningen, frukosten och disken.
Eventansvarig (kök)- Ansvarar för planering av olika rätter till t.ex. bröllop eller liknande.
Bartender- Ansvarar för allt kring baren, och servering av olika dryck samt snacks.
Frukostvärd/ värdinna- Ansvara för tillagning av det varma vid frukosten (äggröra och bacon). Ansvarar för upp- och nedställning av frukostbuffén, håller ordning på morgontidningarna. Ser till att vara tillmötesgående mot alla gäster.
Disk- Har ansvar för all form av disk i köket. Diskpersonalerna ansvara även för findisk och grovdisk.
Konferenschef- Ansvara för olika former av bokning inom konferens, har stark kontakt med olika samarbetspartners för arrangemang av olika aktiviteter för konferensgästerna.
Konferensvärd/ värdinna- ansvara också för olika bokningar och planeringar inom konferens med dock inte på samma sätt som konferenschefen. Ansvarar även för möblering av konferenslokaler, beroende på hur gästerna vill ha det (öar, fiskbenssittning, biosittning, skolsittning mm) Ansvara för att det alltid ska finnas papper och penna i alla konferenslokaler och fyller på frukt, vatten, godis under dem olika pauserna. Ser även till att det alltid är uppdukat och att loken är i snygg form innan gästerna anländer.
Eventansvarig- Ansvarar för dem olika eventen och arrangerar olika event till gästerna. Planerar även olika evenemang till gästerna beroende på vad dem är intresserade av.
Husfru- Arbetsledare för rumsstädning, ansvarar för nyrekrytering av nya anställda personal. Ser till att det alltid finns alla sorters rengöringsmedel som man behöver vid städning. Ansvarar för hotell tvätt t.ex. sängkläder och handdukar.
Städpersonal- Har ansvar för att städa alla rum, kontor, toaletter lobby och konferenslokaler. (Vissa hotell tar in städ personal från andra företag för att slippa anställa städpersonal).
Avrese rum: städas extra noga då det ska bytas handdukar, bäddas med linne samt förberedas för en ny gäst.
Stanna rum: städas naturligtvis också noga, däremot byts inte alltid lakan varje dag. Stannar gästen längre är det vanligt att man gör lakanbyte varje dag. Handdukar byts om gäster så önskar, på vissa hotell informerar man om detta genom en liten skylt i badrummet.
Vaktmästare- Ansvara för allt utanför hotellet. Ser till att allt ser snyggt ut. Tar bl.a. hand om sopporna, klippa gräset mm.